Stationsstraat 55, 1785 Merchtem – secretariaat@gtsm.be – 052 37 16 47

Waarom nog studeren als Google alles weet?

Niets nieuws onder de zon. Wat onze ouders ons zeiden en waarvan we beweerden dat het niet op ons lijf geschreven was of dat we er geen tijd voor hadden, zeggen wij nu. En stiekem hebben we spijt dat we het niet eerder geloofden en toepasten.

Neem een kijkje op deze website onder studiebegeleiding. Je vindt er een massa aan tips and tricks. Zorg dat je helemaal vertrouwd geraakt met de vakspecifieke studietips die de leerkracht je geeft en de infobundels Leren Leren common knowledge zijn

En/of lees hier verder.

1/ 5 basiswetten

  • Leg je GSM weg. Niet achter je op bed, maar echt weg, uit de kamer. Zet geen muziek op. En leen je gameconsole uit aan je ouders terwijl je studeert. Kan niet, want die heb je nodig om tussendoor te ontspannen? Neen, jammer, ‘schermen’ is niet ontspannen.
  • Studeer! Uiteraard. Tenzij je tot die (very few!) happy few behoort die alles nog kennen van in de klas. Studeer positief, d.w.z. geloof in jezelf dat je het kan! Bill Gates is niet geboren met 67 miljard dollar op zijn bankrekening, hij heeft het vergaard. Door hard te werken. Dat begon op de schoolbanken.
  • Hermaak je oefeningen. Hermaak je toetsen. Dus niet ‘bekijken’ en van ‘oh ja, ik kan het wel’. Neen, afdekken en zonder eerst naar de oplossing te kijken, hermaken!
  • Sluit je boek en ‘vertel’ jezelf wat je geleerd hebt. Je leerstof herkennen is immers niet hetzelfde als je leerstof kennen.
  • Eet gezond! Niet zot van zalm en broccoli? Eet het toch maar eens, niet elke dag, maar toch geregeld dit of iets anders gezond. Slaap voldoende! Ben jij zo iemand van ‘geen tijd, geen tijd, ik moet heel laat doorstuderen en/of heel vroeg opstaan, ik slaap wel bij na de toets’? Sorry, maar je wint echt zoveel meer met dat 1 uurtje broodnodige slaap dan met dat extra uurtje studeren.

2/ One ‘focustip’ a day … keeps the F(ailure)-grades away!

Pas elke dag minstens 1 tip toe uit de filmpjes. Beloofd, je zal er wel bij varen!

Beter leren doe je zo! studietip 1 – verspreid je studeermomenten in de tijd

Beter leren doe je zo! studietip 2 – toets jezelf, eventueel met flashcards

Beter leren doe je zo! studietip 3 – laat je niet afleiden!

Beter leren doe je zo! studietip 4 – stel je oordeel over je kennis uit…

Beter leren doe je zo! studietip 5 – consumeer niet passief, produceer actief

Beter leren doe je zo! studietip 6 – maak een bruikbare samenvatting

Ook mooi: 6 tips in 1

Maar … verlies ook weer niet té veel tijd aan het lezen of bekijken van tips. Investeer je tijd in het essentiële: studeren!