Stationsstraat 55, 1785 Merchtem – secretariaat@gtsm.be – 052 37 16 47

Tijdens de zomer geniet jij graag van je tuin. Maar geniet jouw tuin nog van de zomer?


Ook in tuinen meten we een halfjaar hitte en droogte.


Je hebt het vast al gemerkt. Onze zomers worden steeds warmer en droger en dat heeft ook invloed op jouw tuin. Het gazon krijgt het moeilijk, de bomen snakken naar water. Hoe hou je de tuin koel en aangenaam tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we het gras en de planten beter tegen de droogte?

Dat onderzoeken we met CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5.000 meetpunten brengen we een half jaar lang de hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart.


Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Via het Internet Of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Via een persoonlijk dashboard krijg je dagelijks een update van de meting. Zo volg je live welke invloed droogte en hitte hebben op jouw tuin.


Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kon zich registreren. Wetenschappers gaan aan de slag met de data om de effecten van hitte en droogte beter te begrijpen en te voorspellen. Na selectie doen 4.400 burgerwetenschappers mee met hun tuinen, speelplaatsen en bedrijfstuinen aan dit internationaal uniek onderzoek.